Sinterklaas cupcakes met speculaas topping
Gelukkig is ook dit jaar weer alles goed gegaan en is de Sint weer in het land. En dat brengt weer een hoop gezelligheid met zich mee. Pakjes en/ of surpise avonden, tijd om gezellig samen te zijn in ieder geval. En bij gezellig samen zijn denk ik al snel: ‘wat zullen we daarbij voor lekkers eten?’.
In de sfeer van Sinterklaas die ik al geruime tijd om mij heen in de supermarkt zie, kwam ik op deze Sinterklaas cupcakes. Laat het heerlijk avondje maar weer komen.
Sinterklaas cupcakes
voor ongeveer 20 cupcakes
Ingrediënten:
- 250 gram zachte boter
- 4 eieren
- 250 gram ruwe rietsuiker (dat geeft een extra volle smaak, maar gewoon kristal suiker is ook prima)
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille essence
- 2 tl speculaaskruiden
Voor de romige speculaas topping:
- 250 gram zachte boter
- 250 gram banketbakkersroom (ik gebruikte de makkelijke mix van Dr Oetker voor banketbakkersroom)
- 60 gram poedersuiker
- speculaaskruiden (naar smaak toevoegen)
- Schuddebuikjes (als decoratie)
Benodigdheden:
- cupcake bakvorm
- cupcake (papieren) vormpjes
- zeef
- spuitzak
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Plaats de cupcake vormpjes in de cupcake bakplaat.
Mix de boter met de suiker tot een zacht geheel. Ondanks dat ik in het gelukkige bezit ben van een Kitchen Aid, doe ik dit toch het liefste met een handmixer. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en mix tot een glad en luchtig geheel. Met twee lepels of een ijslepel kun je het beslag daarna in de vormpjes doen. Niet helemaal tot de rand vullen, want ze rijzen nog in de oven.
Bak ze in ongeveer 20 minuten af in je oven. Iedere oven is anders, dus houdt de baktijd in de gaten. Laat ze 5 minuten staan en haal ze dan voorzichtig uit de cupcake bakvorm en laat verder afkoelen op een rooster. De cupcakes moeten echt goed afgekoeld zijn voordat je de topping erop spuit. Anders glijdt de speculaastopping er door de warmte af.
Speculaas topping maken
Zeef de poedersuiker en mix met de boter tot een zacht geheel. Even een paar minuten goed door mixen op middelhoge stand. Maak de banketbakkersroom van Dr Oetker (of banketbakkersroom je ook gebruikt) zoals op de verpakking staat. Voeg de banketbakkersroom geleidelijk toe aan het boter/poedersuiker mengsel en blijf ondertussen het geheel mixen. Als je alles hebt toegevoegd, mix je het geheel nog even door. Voeg dan de speculaaskruiden toe en proef even. Lekker hè! 😉
Doe de topping in een spuitzak en spuit van buiten naar binnen toe een rondje en eindig met een toefje.
Strooi daar bovenop de Schuddebuikjes en klaar zijn je Sinterklaas cupcakes! Dat wordt weer een heerlijk avondje!
P.S. Mocht je banketbakkersroom overhouden dan kun je dat gebruiken voor puddingbroodjes. Daar heb ik hier ook nog een recept voor.
[ssba]Auteur: Brenda van Bindsbergen
Brenda van Bindsbergen is moeder van Thomas (2006) en Sophie (2008). Dol op tijdschriften, tijgerprint en thee. Brenda schrijft over haar (soms chaotische, maar nooit saaie) leven als gescheiden moeder.