Waarom verwennen we onze kinderen?
Heerlijk toch als je kind een grote wens heeft en jij degene bent die die wens kan vervullen? Maar hoever ga je in het blijven vervullen van wensen?
Redenen om te verwennen
Misschien heb je zelf als kind heel strenge ouders gehad die nooit op jouw wensen ingingen? En wil je jouw kinderen in al hun wensen tegemoet komen? Of ben je bang voor ruzie en boze gezichten? En hoop je, door wensen te vervullen, dat je kinderen eeuwig tevreden zijn? Of heb je het te druk om echt met je kind bezig te zijn en houd je het stil met computerspelletjes, een eigen TV, en andere dingen?
Vind je het moeilijk om grenzen te stellen, omdat je die vroeger nooit zelf hebt gehad of juist hele nauwe grenzen? Of misschien hadden jouw ouders het niet breed en wil je, nu jezelf wel financiële armslag hebt, je kind daarin laten delen?
Allemaal redenen om je kind te verwennen.
Boek ‘Ivar, de Verschrikkelijke koning’
In het boek van Martine Delfos: Ivar, de verschrikkelijke koning, verwenden de ouders van Ivar, die zeer gewenst was en enig kind bleef, hun zoon totdat hij een zeer mopperige en ontevreden koning werd. En toen hij zijn volk wilde verwennen met een prachtige kathedraal, keurde hij alle ontwerpen af, want niets was goed of mooi genoeg. Hij kon nergens tevreden mee zijn. Totdat een oude mamoesjka hem met een list een heel mooi idee voor een kathedraal presenteerde en hij die liet bouwen. De kathedraal met de prachtige kleuren die nog steeds op het Rode Plein in Moskou te bewonderen is.
En zelf werd de koning weer een man die tevreden kon zijn.
Een prachtig boek om voor te lezen en heel mooi geïllustreerd door Paula Gerritsen.
Ivar, de verschrikkelijke koning van Martine F.Delfos. Met illustraties van Paula Gerritsen. Uitgeverij SWP, Amsterdam. 14,90 euro
Leer je kind wat verwennen is
Het sprookje is een mooie metafoor, dat kan helpen om met je kind te bespreken wat verwennen eigenlijk is en waar het naartoe kan leiden.
- Dat er niets meer overblijft om naar te verlangen.
- Dat er niets meer overblijft om je best voor te doen.
- Dat er niets meer overblijft waar je trots op kan zijn.
En als kind trek je je conclusies:
- Als ik blijf zeuren, krijg ik mijn zin.
- Mijn ouders kiezen voor de makkelijke weg, daarom krijg ik mijn zin.
- Als ik geen grenzen krijg, blijf ik steeds maar die grenzen opzoeken.
- Ik krijg geen liefde en aandacht, maar wel spullen.
- Ik leer niet met teleurstellingen omgaan, dat wordt dan moeilijk als ik volwassen ben.
- Mijn ouders voelen zich schuldig, daarom geven ze me die spullen.
Ga eens bij jou en je partner na hoe jullie tegen verwennen aankijken. Waar de grens ligt tussen geven en verwennen. Waarom jullie wel of niet tegemoet komen aan de wensen van je kind. En hoe je ermee omgaat. Probeer hierin één lijn te trekken.
> Lees ook: Moet je alle kinderwensen vervullen?
Winnaars: 5x het boek ‘Ivar, de Verschrikkelijke koning’
Martine de Meersman uit Koersel, Ayelet Lieuwes uit Purmerend, Annemiek Bessaoudi uit Voorburg, Esther Wokke uit Alkmaar en Sabine ten Bloemendal uit Hengelo
Gefeliciteerd! Uitgeverij SWP stuurt de boeken rechtstreeks naar jullie op.
[ssba]
Auteur: Charlotte Borggreve
Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.