Welke klusjes laat jij je kind doen?
Het hele huishouden, doe jij dat alleen of delegeer je ook taken? Ik heb het er in eerdere blogs al vaker over gehad: het huishouden. En hoe je dat efficiënt en handig aan kunt pakken. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat je kind ook al best het een en ander kan doen?
En dat dit zelfs goed is voor je kind? Immers, als het nooit leert dat er ook huishoudelijke taken zijn en hoe die gedaan moeten worden wordt later op eigen benen staan wat lastiger.
Dus, je helpt je kind er alleen maar mee als je hem of haar ook betrekt in het huishouden! Maar wat laat je een kind doen?
> Lees ook: Ik ben verwend. En verwen mijn kind ook
Voorbeelden klusjes voor kinderen
Hier wat tips:
- Kijk goed naar je kind, is hij of zij al heel verantwoordelijk? Of heel voorzichtig? Dan kan die andere dingen aan dan een kind wat dat niet is. Is je kind heel onhandig dan zou ik niet vragen het nieuwe porselein af te wassen, maar kan hij of zij bijvoorbeeld wel alle andere dingen van de tafel afruimen.
- Geef een kind de tijd om te proberen en te oefenen. Dat de eerste keer prei snijden niet zo netjes gaat is niet zo gek, laat hem of haar vaker helpen en je zult zien dat het beter gaat.
- Denk niet te snel dat kan hij of zij nog niet. Laat het ze proberen, en help ze eventueel in het begin. Soms vinden kinderen het ook wel makkelijk als jij alles doet. 🙂
- Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen kleine taakjes krijgen. Bijvoorbeeld het opruimen van speelgoed. Naarmate ze ouder worden kun je dit uitbreiden met bijvoorbeeld tafel dekken of broodtrommels in de vaatwasser zetten.
- Leer ook je kinderen een routine aan. Bijvoorbeeld als je ‘s ochtends opgestaan bent, doe je gordijnen open en trek je je dekbed recht. Als je uit school komt, ruim je je schooltas leeg en zet je die weg.
- Heb geduld… Ook jij hebt het ooit moeten leren. Probeer het niet te snel over te nemen, als het niet snel genoeg gaat naar je zin. En denk niet: laat mij het maar doen, dan gebeurt het tenminste goed.
Als je hier al jong mee begint leren je kinderen dat het huishouden erbij hoort. Bovendien maak je ze op deze manier mede verantwoordelijk voor de leefbaarheid van je huis en voelen ze dat ze vertrouwen van je krijgen. En zorg jij er zo voor dat jouw kind later voor zichzelf kan zorgen!
Doen jouw kinderen ook klusjes in huis? En welke klusjes laat jij jouw kind doen? Laat het ons weten op Facebook.
[ssba]Auteur: Lianne van den Hombergh
Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...