Speurtocht naar letters
Met de jongens op stap is soms net een speurtocht. Ben ik met zoon Kim en zijn vriend Leo, zoeken ze overal letters. Door hen doe ik allerlei ideeën op. In deze blog deel ik graag een paar spelletjes met letters met je.
Spelletjes met letters
Letters van de bakker
Met hun fietsjes racen we langs de bakker. Even siemits halen bij de Turkse bakker. Van die ronde broodjes-met-een-gat erin. Genoemd naar de sim-sim sesamzaadjes waarmee ze rijkelijk bestrooid zijn. Leo parkeert zijn fiets. Even later zit hij met het broodje in zijn vuist geklemd. ‘Dat is de O!’ stelt hij tevreden vast. ‘Ja hè mam?’ vraagt Kim. Na een hap of wat roept die: “Nu is het jouw letter mama!” Ik kijk verbaasd. Inderdaad, net de ‘CEE’.
- Turkse ronde broodjes met een gat lenen zich voor letterspelletjes
- Maar je kunt uit de boterham van je kind ook een letter snijden, wel zo makkelijk
Letters in de lucht
Sommige kinderen kunnen er niet genoeg van krijgen. Die verzamelen ‘letters.’ Zien ze een straaljager, dan is het even later: ‘Kijk een letter L. ‘ Want die streep in de lucht staat rechtop. Komen ze bij een hekje, dan is het de letter H. What’s on a child’s mind? Precies wat ze net ontdekt hebben. Als dat letters zijn, viert de hele wereld dat letterfeest mee.
- Kijk mee vanuit kinderogen. Foto’s maken met je telefoon helpt, dan ga je erop letten.
- Leg een ABC aan van ‘spontane letters,’ bijvoorbeeld een takje in de vorm van een Y
> Lees ook: Spelen met letters, klanken en woorden met letterspelmat
Letters op monumenten in de buurt
Even later komen we bij een grote fontein. Het is warm en ze willen “spatten vangen”. Nat rennen ze over de stenen rand. Tot Kim stilstaat en naar beneden kijkt. “Kijk mama, letters!” De hoofdletters die in de rand zijn uitgehouwen heb ik nooit eerder gezien. Even verderop staan gelukkig ‘gewone’ letters. Ik heb even geen zin in verwarring. Want hoe moet ik dat verschil nu weer uitleggen? Ze kennen net een paar gewone letter. Leo roert met zijn vinger langs de L. Dat is nog eens wat anders dan lezen van een scherm. Hier kunnen zijn hersens wat mee. De zintuiglijke ervaring ondersteunt het mentale letterconcept.
- Voorkom verwarring en stel geen vragen over hoofdletters. Kralen met letters zijn ook vaak verwarrend omdat het om hoofdletters gaat. Gebruik ze niet of zoek kralen met kleine letters. Hetzelfde geldt voor suikerhartjes met tekst.
- Bij monumenten uit de buurt kunnen kinderhanden letters voelen
- Dat kan ook als je thuis letters uitknipt uit schuurpapier
Recepten met letters
Thuis heb ik de smaak te pakken. ‘Kom jongens, we eten pizza vandaag. Zelfgemaakte.’ Ze kneden allebei hun eigen deeg. We maken één pizza in de letter k. Eén l en één c. We zijn toch maar met z’n drieën. Gelukkig, want het blijkt nog een heel gepuzzel. Alles op tijd in en uit de oven doen. Ik heb niet eens tijd om groentesoep te maken. Snel pak ik een pot bouillon. Daar strooi ik wat lettervermicelli bij. De jongens hebben niets gemerkt. Stomverbaasd roept Kim even later: ‘Mama de sliertjes in de soep zijn letters geworden!’
- Leg een verzameling aan met letter-producten zoals vermicelli en koekjes.
- Let wel op want sommige reliëfletters in producten zijn vaag. Dan heb je meer aan een koekjesstempel met letter. Daar kun je ook mee kleien.
- Bak letter-koekjes. Hier vind je het recept voor een gezonde variant.
> Lees ook: Maak pancake-art met letters
IJsblokjes aan elkaar vriezen
Niets zo magisch als een kinderontdekking, en daar werk ik graag aan mee. Vandaag is alles een fontein waar letters uit bubbelen. Letters van straaljagerstrepen, van water en van brooddeeg. Als toetje krijgen ze ijsblokjes op een papieren bordje. Die mogen ze in de vorm van een letter leggen. Ik giet er limonadesiroop overheen en zet de bordjes in de vriezer, zodat de klontjes aan elkaar vriezen. ‘IJsletters, mmm!’ roept Leo even later. “Nu zijn we lettervreters hè?”, vraagt Kim? Dat heeft hij papa vaak horen zeggen tegen mij. “Je bent en blijft een lettervreter.”
- IJsblokjes vers uit de vriezer vriezen nog makkelijk aan elkaar. Giet er eerst limonadesiroop over, anders plakken kinderhanden makkelijk aan het ijs vast.
Breekstaafjes zwaaien
Leo blijft slapen en in het donker laat ik breekstaafjes zien. Van die plastic rotzooi die gloeit in het donker. Daar mogen ze letters mee schrijven. De O is het makkelijkst en die doen ze het langste. En de letter K is te lastig. Daar krijgt Kim de kriebels van. Dus Kim mag mijn letter doen. De C kan met één arm. Omhoog en omlaag. En Leo? Die kan met zijn vier jaar hard op en neer zwaaien met zijn staafje. Hij houdt zijn hand gestrekt voor zich uit. Ik maak foto’s die we samen bekijken. “Vuurletters”, zucht Kim tevreden voordat hij in bed kruipt. Ze vallen binnen vijf minuten in slaap. Eindelijk even tijd voor mijn manier van “lettervreten”.
- Breekstaafjes zijn natuurlijk chemische troep, maar wel brandveilig.
- Je kunt bij oudere kinderen ook sterrenstokjes gebruiken die je aansteekt met een lucifer, zet er dan een emmer naast om de uitgedoofde stokjes direct in te laten sissen: leuk
[ssba]
Auteur: Claertje Frieke-Kappers
Kinderboekenschrijfster Claertje Frieke geniet van Utrecht, de stad waar ze met Fred en twee kano’s woont. Met Tim en Vera zijn ze vaak in andere steden om kunst te bewonderen. Als gezin woonden ze acht jaar in Afrika voor taalwerk. Vera en Tim kregen thuisonderwijs tot groep zeven. Claertje ontdekte de mogelijkheden van fantasie bij les in taalvaardigheden, check www.taalalseenjas.nl