Is afscheid nemen van je kind nog steeds een drama?
Ben je ’s ochtends heel lang bezig om afscheid te nemen van je kind? Gaat dat gepaard met aan je jas trekken, huilen, eindeloos wuiven voor het raam, achter je aan rennen? Blijft dat beeld van je verdrietige kind je nog tijdens je werk achtervolgen?
Troost je: dat gedrag houdt eens op hoor! Ooit een puber gezien die zich aan zijn ouder vastklemde?
Kind verdrietig bij afscheid? Check deze 5 tips
Behalve geduld hebben kunnen de volgende tips je misschien helpen:
# Ren niet weg als je kind nog in paniek is, maar houd hem nog even lekker vast. Dat zorgt ervoor dat bepaalde stoffen (o.a. Oxytocine) in zijn brein gaan zorgen dat hij rustiger wordt. En het betekent ook dat hij je ‘vindt’ voordat hij je weer ‘verliest’.
# Activeer zijn onderzoek-systeem: laat hem bijvoorbeeld de zandbak zien en moedig hem aan die te gaan ontdekken. Neem de tijd om hem aan een vriendje te koppelen.
# Zorg dat een lieve meester of juf zich even over je kind ontfermt. Die hem even optilt, of bij de hand neemt of hem iets laat zien. Dat zorgt ervoor dat de stresshormonen in het brein van je kind afnemen.
# Als het kind gestresst blijft, geef hem dan iets van jou wat hem kan troosten: een shawl met je geur, een lief briefje of tekening of een opname van je stem die een troostende boodschap inspreekt.
# Leg je kind uit wat er gaat gebeuren: ‘Ik blijf nog 5 minuten bij je in de klas, ik waarschuw je 1 minuut voor ik wegga, daarna geef ik je een knuffel. En laat ik de juf weten dat ik wegga. Om drie uur sta ik weer bij school op je te wachten’.
Bespreek met hem hoe hij zichzelf kan helpen bij het afscheid nemen: bijvoorbeeld bij een vriendje gaan zitten, of een puzzle doen, of bij de juf op schoot gaan zitten.
Succes!
groetjes Charlotte – www.charlottekindercoaching.nl
[ssba]Auteur: Charlotte Borggreve
Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.