De gebruiksaanwijzing van onze zoon #autisme 30
Zoals ik al eerder schreef was Daniël de afgelopen vakantie op jeugdkamp. Dit kostte uiteraard iets meer voorbereiding dan bij een “regulier” kind. Gelukkig was het bestuur welwillend en kon Daniël een paar dagen meegaan. We hadden een A4’tje gemaakt met instructies voor de leiding. Deze lijsten zijn niet alleen toepasbaar als voorbereiding op jeugdkampen; het kan ook nuttig zijn voor andere evenementen waarbij de vaste structuur wegvalt. Hieronder onze “gebruiksaanwijzing”.
De gebruiksaanwijzing van onze zoon
Hoe blijft Daniël blij?
Zorg dat hij voorbereid is. Let met name op:
- Dat Daniël weet wat er gaat komen.
- Vertel hem als ervan af wordt geweken. Doe dit op een rustig(er) moment, wanneer je zeker weet dat je zijn aandacht hebt.
- Vertel Daniël wel het programma (de volgorde), maar noem geen tijden. Hij gaat je eraan houden en geeft hem daarom juist extra stress.
- Ga bij voorkeur bij aankomst ‘s middags en ‘s ochtends nog even door het programma en licht specifieke onderdelen iets toe.
- Vermoeidheid (Daniël kan goed aangeven als het bedtijd is voor hem)
- Veel drukte: als er grote chaos ontstaat, kijk dan of je Daniël tijdelijk op een rustige plek kan parkeren.
- Daniël maakt beter contact met volwassen en oudere kinderen dat met leeftijdgenoten. Op het vorige jeugdkamp claimde hij veel tijd om te vertellen over van alles en nog wat. Maak duidelijke afspraken wanneer hij wel en wanneer hij niet met de leiding kan kletsen.
Let op: Daniël maakt bijna geen oogcontact (thuis ook niet) en lijkt niet op te letten. Vaak luistert hij wel. Het loont meer om even te checken of hij je gehoord heeft, dan om oogcontact te forceren. Dat zorgt alleen voor frustratie voor jullie allebei.
Wat te doen als Daniël overprikkeld raakt?
- Dus: als hij kreunt, onzinwoorden uitkraamt (oenstra, heunt, stek/stiki/stickie) of gilt (minder waarschijnlijk)
- Sla je armen om hem heen (waarmee je hem fysiek afschermt)
- Benoem dat je ziet dat hij overstuur is.
- Vraag naar wat er gebeurd is, maar je krijgt niet altijd antwoord. Dit is niet erg. Zie volgende punt.
- Kijk of je zelf kan zien wat hem heeft overprikkeld. Let daarbij met name op de punten uit de bovenstaande opsomming.
- Benoem dit expliciet. Dit geeft hem erkenning en kalmeert.
- Bied hem iets te doen waardoor hij controle lijkt het krijgen over de situatie.
(Voorbeelden:
- vind je het gek dat we nog niet gaan eten, terwijl dat wel de bedoeling was – vertel hem wanneer het wel gaat gebeuren
- vind je het naar dat er zo hard met de bekers op tafel wordt geslagen – probeer het zelf eens, misschien is het wel leuk)
Let op: Daniël heeft een lage pijngrens. Als hij huilt omdat hij pijn heeft is het ook moeilijk te bepalen of hij een beetje of veel pijn heeft, hij huilt altijd hard.
Zowel de leiding als Daniël hadden wel baat bij deze “gebruiksaanwijzing”. Hij kon dus op een fijne manier mee op jeugdkamp en hebben wij (mijn man, onze dochter en ik) kunnen genieten van de rust, wetende dat hij in goede handen was.
> LEES OOK: de overige artikelen over leven met autisme
[ssba]Auteur: danielle
Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..