Wat is Dutch bento? Leuke & gezonde lunches voor je kind
Al sinds 2011 posten wij leuke lunchtrommels op onze website. We noemen ze Dutch Bento. We posten eigen trommels, maar ook van enkele gastbloggers. De dames van webshop Roppongi leveren bijvoorbeeld maandelijks een leuke broodtrommel aan.
Afgelopen weekend was ik gezellig op een festival in ons kleine dorpje en iemand vroeg mij wat ik toch met de lunchtrommels doe. Zulke vragen inspireren me direct en is de start van een nieuwe reeks. Het lijkt me leuk om jullie mee te nemen in een reeks artikelen over Dutch Bento. Om te vertellen hoe ik het doe, je leuke tips te geven en ik hoop je te inspireren. In dit artikel wil ik je graag meenemen in de gedachtengang achter Dutch Bento en ik vertel je meer over de volgende onderwerpen:
- Wat is Dutch Bento?
- Inhoud van een Bento broodtrommel
- Dutch Bento inspiratie
- Dutch Bento voor beginners
Wat is Dutch Bento?
Letterlijk vertaald betekent het ‘Nederlandse bento’. Waarom? Bento is van oorsprong een begrip in Japan. De gezonde Japanse lunches zijn al jaren een rage. Maar wel vaak gebaseerd op rijst, vis of vlees en groenten. Ik weet niet hoe het met jouw kind zit, maar mijn kind eet niet elke dag rijst als lunch. Zo af en toe vindt hij dat best lekker, denk aan sushi of onigirazu. Maar 9 van de 10 keer zijn de lunchtrommels die we thuis maken gewoon oer-Hollandse bento’s met boterhammen.
Om die reden bedachten we daarom in 2011 de term ‘dutch bento’. Gebaseerd op de Japanse bento, maar wel met een Nederlands tintje. De bento is van oorsprong bedoeld om kinderen beter te laten eten. Om je kind meer variatie te geven. Een bento is lekker, gezond en fijn om naar te kijken. En waarschijnlijk is dat laatste de reden waarom kinderen (en hun ouders) zo dol zijn op een Dutch Bento.
Iedereen doet het op haar eigen manier
Kijk je op Instagram of Pinterest, dan zie je veel verschillende soorten bento’s. De één snijdt figuurtjes uit brood en rijgt alles aan prikkers. De andere moeder vindt vooral de balans en afwisseling in de bento belangrijk. Ik neig steeds meer naar die laatste categorie. Job is inmiddels 10 jaar en die zit niet meer zo te wachten op in zijn woorden ‘kinderachtige trommels’. Wel geniet hij van wat hij noemt de verrassing van wat er elke dag in zijn trommel zit. En moet ook eerlijk bekennen dat ik niet zo’n ochtendmens ben. Dus een broodtrommel maken mag bij mij niet te lang duren. Heb ik een keertje zin om me uit te sloven (lees: ben ik ’s ochtends meer dan normaal vooruit te branden), dan kan een trommel er vergelijkbaar uit zien als dit.
Maar gaat het ’s ochtends allemaal niet zo smooth, dan kan de trommel er ook zo uitzien. Want die paar prikkers druk je zo in een tomaat. En de broodtrommelbriefjes heb ik standaard in mijn la liggen. 😉 Toch zien beide trommels er naar mijn mening leuk, lekker en afwisselend uit. Het scheelt denk ik 5 minuten werk. Maar die 5 minuten heb ik soms ’s ochtends echt niet. 😉
Inhoud van een bento broodtrommel
Een goede en gezonde bento maak je door de lunchtrommel goed te vullen (zo blijft alles ook goed op zijn plek zitten) met (vooral) gezonde ingrediënten. Een gezonde inhoud van een bentobox bestaat uit :
- 3/6 koolhydraten (pasta/brood/muffin, etc.)
- 1/6 proteïne (ei/vis/vleeswaren)
- 2/6 groente en fruit
Het Voedingscentrum adviseert om een kind van 4-9 jaar dagelijks 100-150 gram groenten en 2 stuks fruit te laten eten. Voor een kind van 10 jaar is dat zelfs al 150-200 gram en 2 stuks fruit per dag. Ik heb echt een hele goede eter, maar 200 gram groente bij het avondeten is best veel. Zeker als je dan ook nog vlees(vervangers) en rijst of aardappels erbij eet. Ik probeer daarom Job standaard al 100 gram groente en 1 stuk fruit mee te geven naar school. Een makkelijke mogelijkheid om je kinderen -buiten het avondeten om- groente en fruit aan te bieden, zodat ze de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid halen.
Als 10 uurtje eet Job altijd fruit of groente. Thuis en op school. Dat doen we al van jongs af aan en doen we zelf ook. Bij Job op school hebben ze twee dagen in de week koekdag. Dan mogen kinderen koek meenemen. De andere dagen is fruit en groente verplicht. Heel af en toe geef ik een koek mee. Bijvoorbeeld deze havermoutrepen, maar altijd in combinatie met fruit. Ik probeer voldoende afwisseling in het soort fruit en de wijze van aanbieden te geven, zodat het voor Job leuk blijft.
Dutch Bento inspiratie
Zoals gezegd maken we al sinds 2011 dutch bento’s op ons blog, die vind je hier. Op Facebook hebben we een Dutch Bento pagina en op Pinterest een bento pinbord. Sinds kort zijn we ook met een Instagram account gestart met inspiratie voor lekker en gezond eten voor de lunchtrommel en thuis met het gezin.
Dutch Bento voor beginners – met stap voor stap uitleg
Zoasl al eerder gezegd hebben we al ontzettend veel artikelen op onze website staan. Verschillende bento’s met stap voor stap instructies, leuke inspiratie en praktische tips. Hieronder heb ik al een aantal artikelen voor je op een rij gezet.
- Leuke gratis broodtrommelbriefjes
- De leukste Dutch Bento webshops voor trommels, prikkers en andere leuke bentodingen
- Radijsbloempjes maken
- Zo pimp je een banaan
- Zo’n bento dat is toch hartstikke duur? Niet als je het zo doet!
- Bakjes in je lunchtrommel
- Lieve hartjes maken voor in de broodtrommel
- Bento mandarijnen cupcake
Meer artikelen over Dutch Bento
Ik zal je binnenkort laten zien wat voor spullen ik in mijn keuken heb liggen voor het maken van de broodtrommels en wat ik vaak gebruik. Heb jij nog een specifieke vraag over deze lunchtrommels? Wat voor soort informatie zou je graag willen lezen? Laat het me weten via [email protected].
Bewaar dit artikel op Pinterest
[ssba]
Auteur: Nicole Gorseling
Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.