Sinterklaas cheesecake met pepernoten en gezouten caramel

Cheesecake vind ik altijd een goed idee. En met een goed basisrecept kun je variëren zodat je altijd een gelegenheid of excuus hebt om cheesecake te eten.

Met de Sint in aantocht bedacht ik deze Sinterklaas cheesecake met pepernoten en gezouten caramel. Een bodem van brok speculaas, rasp van sinaasappel en pepernoten door het beslag geven mij het Sinterklaas gevoel. Zelf caramel maken is erg lastig weet ik uit ervaring (oeps!), dus je kunt er ook voor kiezen om na het bakken wat klant en klare caramel toe te voegen.

Cheesecake vind ik persoonlijk altijd een goed idee. Met de Sint in aantocht bedacht Brenda deze Sinterklaas cheesecake met pepernoten en gezouten caramel.

Sinterklaas cheesecake met pepernoten en gezouten caramel

Ingrediënten voor de cheesecake

  • 300 gram brokspeculaas
  • 50 gram boter
  • 600 gram roomkaas
  • 175 gram suiker
  • 3 eieren
  • 125 gram zure room
  • rasp van een halve sinaasappel
  • 2 tl maizena
  • 100 gram kruidnoten

Gezouten caramel

  • 15 gram boter
  • 25 gram slagroom
  • 30 gram suiker
  • wat grof gemalenzeezout

Verder heb je nodig: springvorm van 21 cm, bakpapier en bakspray

>> Zo maak je een lekkere Sinterklaas smoothie

Sinterklaas cheesecake maak je zo

Verwarm de oven voor op 140 graden (hete lucht).

Bekleed je bakvorm met bakpapier en vet de randen in met een bakspray.

Verkruimel de speculaas in een keukenmachine. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem van de vorm. Druk dit goed aan. Dit kan met de bolle kant van een lepel, maar gaat nog gemakkelijker met een glas. Zet de bodem in de koelkast zodat deze kan opstijven.

Ondertussen meng je in je keukenmachine de roomkaas met de suiker, de zure room en de rasp van een sinaasappel door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg tot slot de maïzena toe (tip van cheesecake queen Miljuschka).

Meng het niet te lang. Als het mengsel glad is, is het klaar. Voeg de pepernoten toe en meng deze met een spatel door de massa.

Giet de cheesecake vulling op de bodem. Zorg dat de pepernoten goed verdeeld zijn.

Voor de gezouten caramel laat je de boter in een kleine pan bruin worden. Voeg de slagroom toe, roer goed door en haal van het vuur. In een ander pannetje kook je de suiker met 2 eetlepels water tot het een diepbruine karamelkleur heeft. Blijf erbij, want het kan ineens zwart worden. Haal van het vuur. Voeg nu voorzichtig het boter-room mengsel toe aan de karamel en roer goed door. Breng nog even kort aan de kook en breng op smaak met grof gemalen zeezout.

Giet de gezouten karamel in een dunne straal over het mengsel. Bak de cheesecake in ongeveer 60 minuten af in de voorverwarmde oven. De cheesecake is klaar als hij nog een beetje wiebelig is.

Laat de cheesecake vervolgens minimaal 4 uur,maar liever nog een nachtje opstijven in de koelkast.

Mmm, nou laat dat heerlijk avondje maar komen!

 

Cheesecake vind ik persoonlijk altijd een goed idee. Met de Sint in aantocht bedacht Brenda deze Sinterklaas cheesecake met pepernoten en gezouten caramel.

TIPS

  • Heb je geen zin of tijd om de caramelsaus zelf te maken? Gebruik dan kant en klare caramelsaus. Bijvoorbeeld die van Starbucks is erg lekker. Nobody knows! 😉
  • Haal de cheesecake een uur voor serveren uit de koelkast.
  • Leg net voor het serveren nog wat extra kruidnoten op je cheesecake.
  • Mocht je wat overhouden, de volgende dag is hij nog lekkerder!
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sinterklaas, Algemeen, Food, Thema

Auteur:

Brenda van Bindsbergen is moeder van Thomas (2006) en Sophie (2008). Dol op tijdschriften, tijgerprint en thee. Brenda schrijft over haar (soms chaotische, maar nooit saaie) leven als gescheiden moeder.