Bakken met kinderen + recept chocolade speltkoekjes
Koekjes bakken. Dat heeft iets nostalgisch toch? Gezellig samen met je kinderen in de keuken.
Bij ons staan er altijd twee stoelen naast het aanrecht. Ik sta er dan tussenin. Anders wordt het ruzie. De taken worden heel eerlijk verdeeld, helaas is niet iedereen het daar altijd mee eens. “Ik wil dat ook doen!” “Het is niet eerlijk!” Mijn ideaalbeeld van gezellig samen koekjes bakken gaat voor mijn ogen op in rook. Maar, ik geef het niet op. Ze worden er al beter in, dus ik blijf het proberen.
Dat er meel en ei over de hele keuken verspreid ligt, vergeet ik dan maar even. Want als alles klaar is, zijn er lekkere koekjes om op te eten. Tenminste.. dat hoop ik dan maar altijd.
Bakken met kinderen is een hele leerzame activiteit. Oog-hand coördinatie, wegen, aanwijzingen volgen, samenwerken en niet te vergeten geduld leren. Want die koekjes moeten toch nog echt even in de oven. Oké, ze eten natuurlijk stiekem van het deeg. Ik doe dan altijd maar alsof ik dat niet zie.
Al met al is het zeker de moeite waard om een keer met je kind(eren) de keuken in te duiken. Koekjes bakken is uiteindelijk altijd een succes. En zeker deze met chocolade.
Deze speltkoekjes vonden mijn kinderen heerlijk. Zoals je kunt zien, kon mijn dochter niet wachten tot ze de koekjes mocht eten. Toen ik mij even omdraaiden zagen de koekjes er opeens heel anders uit..
Speltmeel is tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar. Het voordeel van spelt is dat het beter verteerbaar is en dat het daarnaast meer voedingstoffen dan tarwe bevat. Bakken met spelt kun je dus gerust een keer proberen.
Recept Speltkoekjes met chocolade
- 100 gram suiker
- 120 gram boter, op kamertemperatuur
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 1 theelepel vanille-extract
- 250 gram speltmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 125 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
Bakken met Spelt. Hoe doe je het precies?
- Verwarm je oven voor op 180 graden.
- Mix de boter en de suiker samen luchtig.
- Klop hier één voor één de eieren en het vanille-extract door.
- Meng het speltmeel met het bakpoeder en het zout.
- Meng voorzichtig het meel door het botermengsel met een lepel of spatel.
- Voeg halverwege de chocoladestukjes toe.
- Als alles goed gemengd is maak je balletjes deeg met een lepel en leg je deze op een bakplaat met wat bakpapier.
- Bak de koekjes in je oven voor 10-12 minuten tot de randjes een beetje bruin worden.
- Laat de koekjes afkoelen en houd je ongeduldige kindjes goed in de gaten.
Auteur: Stephanie de Wit
Stephanie is gek op eten en koken. Samen met haar man en 3 kinderen probeert ze lekker eten en gezond eten in balans te houden. Als ze niet bij haar kinderen is, geeft ze kooklessen aan huis. Op haar website schrijft ze over koken met kinderen, gezond eten, koken uit eigen tuin en maaltijden plannen.