By 1 juni 2012 Read More →

Zelf een Zwitsers ’tresse’ brood bakken

Elke zondag kijken Isis en ik via uitzendinggemist.nl naar Taarten van Abel.

Isis met grote ogen vanwege de kunstig gemaakte taarten, ik vaak met natte ogen vanwege de bijzondere verhalen.

Helemaal geinspireerd door bakker Abel bakken we op zondagochtend zelf ook ons eigen brood. Het is een vast zondagochtend ritueel aan het worden: uitslapen (ik… Isis niet ;-)) en laat ontbijten met de Taarten van Abel en een vers brood.

Zaterdagavond maak ik het deeg alvast klaar zodat we het zondag nog maar kort hoeven door te kneden om vervolgens te vlechten en af te bakken. We maken een Tresse (in het Duitse gedeelte van Zwitserland noemen ze het een Zopf): een typisch Zwitsers brood wat hier op zondag wordt gegeten. Isis heeft het brood op school voor het eerst gebakken, het recept heb ik later nagezocht op internet.

tresse recept

Recept voor een Zopf / Tresse

  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 350 gr tarwebloem
  • 150 speltbloem
  • 2,5 dl melk (kamertemparatuur)
  • 10 gr zout
  • 10 gr suiker
  • 125 gr roomboter (kamertemparatuur)
  • 1 eigeel

Bereidingswijze (gebaseerd op het recept van Met liefde bereid.com)

  • Houd het eigeel apart, hiermee bestrijk je straks voor het bakken het brood
  • Mix de melk, gist en suiker
  • Doe beide soorten bloem in een kom
  • Mix daardoorheen het melk-gist mengsel
  • Boter en zout toevoegen en goed doormixen met de handmixer totdat je een mooi deeg hebt
  • Nog even nakneden met de hand en tot een bol vormen
  • Het deeg afdekken met een vochtige doek en op een warme plek minimaal 2 uur laten rijzen (of de hele nacht)
  • Na het rijzen het deeg in 2 gelijke bollen verdelen. De twee bollen weer in tweeen delen en hier gelijke strengen van maken. Deze strengen ‘vlecht’ je over elkaar heen.
  • Meng nu het eigeel met 2 eetlepels water en 2 gram (iets minder dan een theelepel) zout. Het deeg tot slot bestrijken met het eigeelmengsel en in een koude oven zetten.
  • Het brood nu in 20-25 minuten afbakken op 220 graden.

(of doe net als ik -heel lui- en doe alle ingredienten, behalve het eigeel, in de broodbakmachine en kies de optie ‘deeg’)

 

 

 

 

 

TIP: Vers uit de oven is het brood zo lekker! Met alleen boter, of een beetje jam. Of -onze favoriet- een berg hagelslag! Onze ideale Zwitserse versie van een multiculturele zondag 😉

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food, Inspiratie, Trend

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>